Probabil multi am auzit de platforma Wordpress pe care se construiesc bloguri, dar n-am stiut mai multe detalii.
Prezentare generala
Wordpress este un CMS (content management system - sistem de administrare a continutului), folosit des ca aplicatie de publicare a blogurilor, care este creat cu PHP si MYSQL. Are foarte multe caracteristici, incluzand si arhitectura pentru pluginuri si teme (template system). Este una dintre cele mai folosite platforme de blogging. Aceasta platforma a fost prima data lansata public in mai 2003 de Matt Mullenweg. Insa in septembrie 2009 era deja folosita de 202 milioane de website-uri in toata lumea.
Caracteristici
Wordpress are un sistem de templating, si include widget-uri, care pot fi aranjate cum dorim fara ca sa avem nevoie sa editam continutul in PHP sau HTML, la fel cum temele pot fi schimbate intre ele foarte usor din panoul de administrare. Pentru cei mai experimentati, pluginurile pot fi editate direct din panoul de administrare.
Wordpress include administrarea linkurilor: linkuri permalink (linkuri permanente care nu se schimba nici la editarea continutului, care duc catre o postare), abilitatea de a atribui una sau mai multe categorii unei postari, etichete pentru postari si articole.
Wordpress suporta si optiuni de Trackback si Pingback, prin care se afiseaza linkuri de la alte siteuri care au pus link catre un articol sau o postare de-a noastra.
Wordpress are de asemenea si o arhitectura foarte substantiala care permite utilizatorillor si developer-ilor sa creeze si sa mareasca functionalitatile deja existente.
Instalarea temelor si plugin-urilor
Teme se instaleaza fie copiind pe FTP fisierele din arhiva downloadata de pe site-ul wordpress de la sectiunea teme in folderul wp-content \ themes, fie cautand dupa cuvinte cheie in panoul de administrare la sectiunea templateuri, fie uploadand fisierul .zip downloadat de voi in aceiasi sectiune de administrare.
Pluginurile se pot instala ca si temele, prin cautare sau upload in sectiunea de administrare, doar ca pe FTP pluginurile trebuiesc copiate in folderul wp-content \ plugins. Pluginurile se gasesc pe site-ul wordpress de la sectiunea pluginuri.
Multiblogging
Wordpress MU permite celor care au un site sa isi poata crea comunitatea lor de bloggeri.
Wordpress poate rula un singur blog pentru o instalare, insa se pot rula mai multe copii a wordpress-ului in directoare diferite si cu baze de date diferite.
Wordpress Multi-User a fost creat pentru a putea permite mai multor bloguri sa ruleze printr-o singura instalare si pentru a putea fi administrate impreuna.
Wordpress MU a fuzionat cu Wordpress de la versiunea 3.0.
Download WordPress
http://wordpress.orgTeme WordPress
http://wordpress.org/extend/themesCum poti cauta provenienta unei fotografii
Daca am dorit vreodata sau am fost curiosi cum se poate sti de unde a provenit o poza pe care o vedem acum pe un site sau daca aceasta este originala, acum putem. Cautarea care ne poate spune acest lucru are un sistem destul de avansat de cautare, deoarece poate cauta o poza chiar si daca aceasta a fost editata sau redimensionata.
Toate acestea le vom putea face pe site-ul Tineye, care este un motor de cautare de imagini asemanatoare cu celei care ai uploadat-o sau carei i-ai indicat linkul. Acest serviciu a fost infiintat in 6 mai 2008.
Pentru cei care folosesc Firefox, cei de la Tineye au facut si un add-on prin care cu care la click dreapta pe o poza avem optiunea "Search Image on Tineye" (cauta imaginea pe Tineye). La optiunile acestui add-on vom putea selecta cum sa se deschida cautarea imaginilor in browser: tab nou in fundal, tab nou sau pagina curenta.
Browserul Chrome are de asemenea un plugin pentru acest serviciu. Acest plugin are aceleasi optiuni ca si cel pentru Firefox.
Cum se foloseste:
Pe site-ul
www.tineye.com vom avea ca si in imaginea de mai jos, 2 casute unde vom putea introduce imaginea dorita. In casuta Upload you image vom putea uploada o imagine existenta in calculatorul nostru, iar in Enter image adress vom putea pune o adresa (link) catre o imagine existenta pe internet. Dupa acesta vom apasa pe butonul Search. In pagina care ni se va deschide, vom avea imaginile pe care motorul de cautare le considera similare, impreuna cu linkurile catre aceste imagini, precum si linkurile catre articolele sau paginile care contin aceste imagini.